Behandelingen
Spraak en taalontwikkelingsstoornissen
Logopedisten houden zich bezig met allerlei stoornissen op het gebied van communicatie. Goed communiceren is een middel om contact te maken met andere mensen en om informatie uit te wisselen. Door communicatiestoornissen kunnen beperkingen optreden in het sociaal-emotioneel functioneren (contact maken en uiten/verwerken van gevoelens) en in het opnemen en verwerken van informatie met als mogelijk gevolg leerstoornissen. Wanneer de ontwikkeling van spraak en taal achterblijft bij die van leeftijdsgenoten, is er soms sprake van een taalachterstand en soms van een spraak- en/of taalontwikkelingsstoornis. Om dit vast te stellen is gericht logopedisch onderzoek nodig.
Oorzaak
Spraak- en taalproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Vaak kan de oorzaak van een spraak- of taalprobleem niet eenvoudig aangetoond worden. Behandeling van spraak- en taalproblemen leidt in veel gevallen tot een betere communicatie. De kans op succes wordt groter als de problemen op jonge leeftijd worden onderkend en behandeld. Ik zie al kinderen van twee jaar.
Behandeling
De logopedist onderzoekt uitgebreid de taal en/ of spraak van het kind. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de modernste testen. Verder onderzoek en eventueel behandeling door een psycholoog/ orthopedagoog of KNO-arts kan nodig zijn. Vaak wordt verzocht het gehoor als mogelijke oorzaak uit te laten sluiten bij het audiologisch centrum in Alkmaar.
De logopedische behandeling is direct en/of indirect. Bij een indirecte therapie instrueert en begeleidt de logopedist de ouders of verzorgers in de manier waarop ze het kind tot spreken kunnen stimuleren. Bij de directe logopedische behandeling staat de wisselwerking tussen kind en logopedist centraal. De ouders worden altijd actief bij de behandeling betrokken. Er wordt verwacht dat je thuis met je kind oefent.
Indirecte behandeling wordt ook gegeven met behulp van het Hanenprogramma. Voor meer informatie kunt u kijken onder het kopje cursussen.
Naar aanleiding van het gedane onderzoek, een gegeven behandeling en de resultaten daarvan wordt, bij twijfel over de voortgang, samen gekeken naar meer of andere ondersteuning. Denk daarbij aan het audiologisch centrum, Integrale vroeghulp, orthopedagoog, psycholoog, kinderfysiotherapeut of ergotherapeut.
Voor meer informatie over taalontwikkeling van het jonge kind: klik hier.